Mar 03 2018

Gala Čaki, predstavnica Srbije u Hong Kongu

Srpska slikarka, doktor likovnih umetnosti, Gala Čaki, jedina je učesnica iz Srbije na svetskom takmičenju savremenih stvaralaca, koje će u decembru biti održano u Hong Kongu.

Na svetsko takmičenje savremenih stvaralaca u Hong Kongu prijavilo se 9000 učesnika, od kojih je u uži izbor ušlo 600.

“Moja slika Ja letim ušla je u uži izbor, što znači da sam ja jedini predstavnik Srbije. Takmičenje će se odvijati na sajmu umetnosti u Hong Kongu, jednom od najvećih sajmova umetnosti danas. U pitanju je organizacija u vidu agencije za pronalaženje mladih talenata, čija su sedišta u Hong Kongu i Dohi. Važnost prolaska u uži izbor se ne ogleda samo u potencijalnoj pobedi, već u mogućnosti da me spaze galerije koje rade sa svega par eminentnih umetnika u toku godine. Jedna galerija je već zainteresova za rad sa mnom, tako da je za mene to već uspeh, pošto nije nimalo lako ući na likovno tržište u Aziji”, kaže za Program za dijasporu srpska umetnica.

Gala Čaki je rođena 1987. godine u Ečki. Osnovnu i srednju školu je završila u Zrenjaninu. Upisala je 2006. godine Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, gde 2011. godine i završava dva master studija, slikanje i crtanje. Upisala je 2013. godine doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, koje je završila 2017. godine. Od 2014. godine postaje član međunarodne organizacije Art Link Us, čije je stecište u gradu Ehime, u Japanu. Od 2013. godine Gala izlaže svoje likovno stvaralaštvo kako u svojoj zemlji, tako i širom sveta.

 

Izvor: RTS